Heiloo Lokaal heeft groen en duurzaam hoog in het vaandel staan. Daarbij past ook het meer vergroenen van de tuinen. Dus minder tegels in de tuin (voor opritten en terrassen) en meer borders en waterdoorlatende bestrating. We juichen daarom deze actie daarom zeer toe.

Gemeenten bereiden zich voor op klimaatveranderingen. Maar de inzet van particulieren is ook nodig om wateroverlast bij extreme regen tegen te gaan. Dat kan door de tuin te ‘ontharden’: meer stenen eruit en meer planten erin, kortgezegd. Tijdens Waterdag, op 25 oktober van 10.00-16.00 uur in PWN bezoekerscentrum De Hoep in Castricum, kunnen liefhebbers een schetsontwerp laten maken voor een eigen groen tuin.

Het klimaat verandert. Extreme weersomstandigheden komen vaker voor. Langdurige droogte bijvoorbeeld of enorm veel regen. Gemeenten bereiden zich voor door in beeld te brengen waar wateroverlast optreedt en wat je ertegen kunt doen. Ook bekijken gemeenten hoe je een tekort aan water kan voorkomen in tijden van grote droogte.

Eén ding is duidelijk: de gemeente kan het niet alleen. De meeste grond in een gemeente is in eigendom van particulieren. Van hen kan een belangrijk deel van de oplossing komen.
Veel tuineigenaren kiezen voor een tuin die weinig onderhoud vraagt. In de praktijk leidt dat vaak tot tuinen met veel tegels. Regenwater kan zo moeilijk weg en stroomt vaak richting het riool, dat al het water steeds minder aankan. Daarom is het goed de tuin te ‘ontharden’: ervoor te zorgen dat regenwater in de grond kan weglopen.

Eveline Beukema, een ervaren ontwerper van groene tuinen, is aanwezig op de Waterdag. Belangstellenden kunnen bij haar een schetsontwerp laten maken van de eigen groene tuin. Neem hiervoor een plattegrond en foto’s van uw huidige (voor)tuin mee.
Bij de gemeenten bestaan ook subsidiemogelijkheden voor het aanleggen van een groene tuin. Inwoners van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo kunnen 50% van de realisatiekosten met een maximum van €1000,- vergoed krijgen. Meer informatie hierover vindt u op de Waterdag of op www.castricum.nl/waterdag.

De Waterdag wordt georganiseerd door de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en PWN. De Waterdag staat in het teken van Water en Veiligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *