Vandaag heeft de voltallige fractie van Heiloo Lokaal, samen met 20 inwoners, wethouder Obdam, Be@tFM en enkele medewerkers, een bezoek gebracht aan het sorteerbedrijf SUEZ in Rotterdam.
SUEZ is gespecialiseerd in het maken van gerecyclede grondstoffen. Het bedrijf in Rotterdam verzorgt de sortering van verpakkingsafval.

Onze dank gaat uit naar de gemeente Heiloo en Kees Kaandorp voor de prima organisatie met een heerlijke lunchpakket.

Doel van het bezoek was om meer te weten te komen over de wijze waarop Heiloo de plastic PMD-zakken laat verwerken en met eigen ogen te aanschouwen wat er gebeurt, nadat we deze zak aan de paal hebben gehangen. Uiteraard hebben we een zak meegenomen om deze ter plekke te laten verwerken.
Vanuit een grote hal, waar de zakken worden uitgeschut, start het sorteringsproces via loopbanden, schuttrommel, magneten, afzuigers en infra rood gestuurde ballistische scheiders.

De banden brengen de diverse plastics, metalen (blik en aluminium) en drankkartonnen uiteindelijk naar 9 verschillende fracties, die als balen worden samengeperst en daarna vervoerd naar verwerkingsbedrijven, die er granulaat van maken voor de aanmaak van nieuwe producten.

In de presentatie en discussie na afloop kwamen diverse interessante weetjes naar voren, die helpen bij het nog beter scheiden van PMD. We noemen er hier een aantal:

 • Wat we aan plastic in de zak doen moet afval van verpakkingen zijn. Dus wel blikjes, maar geen andere metalen.
 • De verpakking moet leeg zijn. Hoeft niet gespoeld te worden. Is het geen verpakking, dan niet in de zak stoppen.
 • Doe geen afval in lege verpakkingen (dus geen plastic in een leeg blikje bv). Het sorteersysteem kan dit niet scheiden.
 • Geen samengesteld verpakkingen, zoals chipverpakkingen, koffiecups en medicijn- en kauwgom doordrukstrips.
 • Geen piepschuim (is geen verpakking, maar beschermingsmateriaal), want verstoort het proces in ernstige mate. Lever dit in bij de milieustraat van de gemeente.
 • Medisch afval (spuiten, naalden en medicijnstrips) mogen niet in de zak.

Andere interessante informatie, die we meegenomen hebben is:

 • Bronscheiding levert kwalitatief betere grondstoffen dan nascheiding.
 • Minder dan 10% kan niet worden gesorteerd en valt uit het proces. Dit wordt verbrand bij SUEZ en levert warmte voor stadsverwarming e.d.
 • Flesjes van Innocent zijn gemaakt van gerecycled plastic.
 • De verpakkingsindustrie draagt bij aan het afvalfonds. Ongeveer € 1,5 miljoen per jaar. Dit wordt verdeeld over de gemeenten, die hiermee het recycling-proces betalen.
 • SUEZ verwerkt ongeveer 75% van het Nederlands verpakkingsafval.

Meer informatie is te vinden op de website van SUEZ.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: