Op woensdagochtend 5 april 2017 vindt voor de eerste keer de jeugdgemeenteraad Heiloo plaats. Dit is een nieuw initiatief, voortkomend uit een motie van de gemeenteraad. Vanwege de overweldigende belangstelling (meer dan 200 groep 8-leerlingen, van zeven verschillende basisscholen uit Heiloo, zijn aangemeld) wijken wij deze ochtend uit naar Cultureelcentrum De Strandwal (De Olvendijk 2 – Heiloo). Het belooft een bijzondere en feestelijke ochtend te worden, in aanwezigheid van  burgemeester Hans Romeyn als voorzitter van deze speciale raad en diverse raadsleden.

Jeugdgemeenteraad

De gemeenteraad organiseert ‘klas in de raad’. Groepen 8 van de basisscholen uit Heiloo zijn uitgenodigd voor een bezoek in het gemeentehuis, waar de burgemeester en gemeenteraadsleden (van o.a. Heiloo Lokaal) hen vertellen hoe de gemeenteraad werkt en de kinderen een rondleiding krijgen. Deze bezoeken worden afgelegd per school in de maand maart.

Het resultaat is een jeugdgemeenteraadsvergadering op 5 april in de Strandwal, waarin de kinderen zelf een besluit nemen over de toekenning van een subsidie van € 1.000,- voor een project, dat bovendien ook zelf door hen wordt voorbereid en ingebracht.

Ter voorbereiding op bezoek bij de gemeenteraad in de raadzaal

Tijdens het bezoek aan het gemeentehuis, waarbij zij worden ontvangen door de burgemeester en gemeenteraadsleden, wordt hen verteld hoe een gemeenteraad werkt. Ook worden zij begeleid richting debat en besluitvorming over de € 1.000,- subsidie waar het op 5 april om draait.

Doel

Via de jeugdgemeenteraad leren kinderen over het werk van de gemeente en de gemeenteraad en kunnen zij zelf ervaren hoe het is om in de gemeenteraad besluiten voor te bereiden en te debatteren, met een concreet resultaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: